Tradycyjna austriacka kuchnia jest wyjątkowo zróżnicowana i czerpie jednocześnie z wielu kulinarnych tradycji, gdyż wspaniałe przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Z różnych zakątków przywędrowały takie specjały jak: czeskie knedle ze śliwkami, węgierski gulasz z papryką, bałkańska ostra papryka duszona czy włoskie dania na bazie makaronu. Wiele kontrowersji związanych z pochodzeniem kręci się wokół znanego na całym świecie sznycla wiedeńskiego – Wienerschnitzel – panierowanego w bułce mięsa cielęcego. Pomysł prawdopodobnie pochodzi z czasów jednego z powstań włoskich, trafił do kucharzy z cesarskiego dworu w wielkiej tajemnicy i od tamtej pory panierka w bułce tartej na cielęcinie, wieprzowinie, kurczaku czy rybie uchodzi za dodatek typowo austriacki.
Austrią targały liczne wojny, w trakcie których nie było co jeść, a na stół cesarski trafiały smakołyki dające się „złapać”. Z tego okresu pochodzi smakowicie przyrządzany tyrolski orzeł z knedlikami, pieczona wiewiórka z sałatką czy jeż w kwaśnym sosie z kluseczkami.
Specjalności austriackiej kuchni, oferowane od Jeziora Bodeńskiego po Jezioro Nezyderskie, zachwycą z pewnością niejednego kosmopolitycznego turystę przybywającego w te strony. Fruhstuck – czyli śniadanie składa się przeważnie z kubka herbaty lub kawy i bułek, do tego masło, dżem i rodzaj jakiegoś pasztetu. Od standardu hotelu zależy ilość i wybór podawanych wędlin, serów, gotowanych jaj, musli i owoców. Lancz zwany Mittagessen uchodzi wśród Austriaków za główny posiłek i właśnie o tej porze serwowane są stałe zestawy, natomiast tzw. Tagesmenu przeznaczone jest na cały dzień. Popołudniowa pora, kiedy jest większy wybór dań to Abendessen, z kolei wieczory określane są mianem kolacji – Nachtmahl. O każdej porze można w razie głodu spałaszować kawał obfitego deseru w postaci austriackiego tortu czy ciasta zwanego Kuchen z solidną porcją bitej śmietany.
Dużą popularności wśród zabieganych Austriaków cieszą się stragany z kiełbaskami – Wurstelstande – serwujące popularne frankfurterki, smażone Bratwurst i Currywurst, mocno przyprawione kiełbasy Debreziner, a także kebaby i pizzę.
Austriackimi specjałami bez których nie można się obejść zwiedzając ten piękny kraj są gulasz grzybowy i duszona kapusta oraz pulardy i wieprzowina w każdej postaci. W rejonach naddunajskich najlepiej rozglądnąć się za świeżymi rybami. Najsmaczniejszy jest usmażony na maśle, przyprawiony sokiem z cytryny pstrąg a la meuniere.
Potrawy, na które warto zwrócić uwagę to:
Eierspeise – gęsta jajecznica podawana na małej patelence,
Eierschwammerl – sałatka z marynowanymi kurkami oraz jajkami na twardo,
Bauernschmaus – wędzona i gotowana szynka, peklowana wieprzowina i nacinane parówki z kiszoną kapustą z kminkiem i kluskami,
Rindsgulasch – ostry gulasz wołowy przejęty z kuchni węgierskiej,
Tresc opisow dostarczana przez merlinx. Gefullte Kalbsbrust – mostek cielęcy nadziewany farszem z mięsa i jarzyn,
Erdapfelgulasch – sałatka ziemniaczana z parówkami podawana na ciepło,
Heringsalat – sałatka ze śledzi i ziemniaków,
Tafelspitz – płaty soczystej, gotowanej w jarzynach wołowiny, podawanej z sosami: chrzanowo-jabłkowym, tatarskim, pomidorowym oraz z podsmażanymi, tartymi ziemniakami,
Gefullte Paprika – papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną, polana sosem pomidorowym.
Podróżując po Austrii można natknąć się na liczne kawiarnie – Kaffeehauser. W terenach górskich są to Almhutten – małe, zadbane restauracje, zwane potocznie „almami”, a na obszarach uprawy winorośli Heurigen. W kawiarniach można poczytać prasę, porozmawiać z przyjaciółmi lub też zjeść smaczne śniadanie czy lekki posiłek. Od tych sympatycznych miejsc różnią się za to Konditorei – typowe cukiernie i ciastkarnie, w których pod ladami kryją się smakowite wyroby.
Kultura picia kawy nigdzie nie jest tak adorowana jak w Austrii. Kawiarnie są swoistymi świątyniami kawowymi, w których bardzo miło i przyjemnie można spędzić czas. Wizyty w Kaffehausach uświetniają aromatyczne kawy podawane na różne sposoby.
Stuben to tradycyjne gospody miejskie, których podstawą jest lokalna kuchnia z elegancko podawanym piwem i winem, gdzie przy stołach rozstawianych w cieniu drzew gromadzą się piwosze. Typowe lokale mające zakorzenienie w kulturze niemieckiej zwane są Biergarten i Bierhalle, natomiast do najpopularniejszych marek piwa należą salzburski Stiegl, Mullnerbrau i wysokokaloryczny Weizbier.
Większość dań podawana jest z określonymi napojami. W Arlbergu na przykład można po posiłku dostać mieszankę wódek, wina i odrobiny herbaty. Jeżeli ta porcja nie zwali kogoś z nóg, może z powodzeniem sięgnąć po przypominające włoską grappę mocne, klarowne sznapsy. Do obiadów podaje się także sok ze świeżo wyciśniętych winogron, chociaż nie wszyscy mogą na niego zasłużyć. Praca przy obrabianiu tego owocu w winnicach jest wyjątkowo ciężka, aczkolwiek rezultat w postaci młodego wina – Heurige oraz cierpkiego i częściowo sfermentowanego Sturm jest nad wyraz zachęcający do wysiłku. Nic się w przyrodzie nie marnuje, a w specjalnych winiarniach Heurigen można nawet skosztować winogronowego moszczu nazwanego Mostem. Wina najlepiej smakują w chłodnych piwnicach przesiąkniętych zapachem drewnianych beczek i fermentujących winogron, z romantycznym światłem świec, majaczącym pod kamiennymi sklepieniami.
Sympatycy mocniejszych trunków muszą koniecznie spróbować wódkę ziołową Enzian – znaną w całych Aplach, produkowaną z korzeni goryczki z dodatkiem ziół. W Austrii można spotkać także Rum Inlander – trunek o ciemno złocistym kolorze długo leżakujący w beczkach, który po dodatkowym zaprawieniu ciemnym syropem cukrowym uzyskuje kolor ciemnobrązowy.
Karyntia to region, w którym króluje dziczyzna we wszystkich możliwych postaciach. Często do podkreślenia smaku to wyśmienite mięso przyrządza się w czerwonym winie. Jadłospisy restauracji sąsiadujących z jeziorami obfitują w ryby oraz mleko i sery. Turyści odwiedzający ten region zajadają się Kasnudeln – pierogami z twarogiem i liśćmi mięty podawanymi z masłem i skwarkami. Można też trafić na odmianę pierogów podawaną z suszonym śliwkami i gruszkami. Z serowym farszem przyrządza się także Schlickkrapferl – pierożki podobne do włoskiego ravioli i tyrolskich Schlutzkrapfen. Niezwykle smaczna jest suszona szynka Speck oraz kawior z doliny Moll wytwarzany z ikry pstrągów. W potrawach Karyntii można wyczuć także silne wpływy kulinarne pochodzące z Włoch i Słowenii objawiające się przez stosowanie warzyw i aromatycznych ziół, podawanych często w towarzystwie wspaniałych serów powstających w dolinie Gail, z najbardziej znanym Gailtaler Almkase występującym w wielu różnorodnych odmianach smakowych.